اگر برای چاپ فوری در تیراژ بالا، در فضای اینترنت جست و جو کرده باشید، احتمالا با انواع “چاپ افست و دیجیتال” برخورد داشته اید.
انواع مختلف چاپ برای کاربرد های گوناگون نظیر: چاپ بروشور، تراکت و چاپ پوستر مورد استفاده قرار میگیرند.
هر کدام از انواع چاپ دارای کاربردی منحصرفرد بوده، همچنین دارای معایب و مزایایی بوده که در ادامه به آنها میپردازیم..
چاپ افست (لیتوگرافی) چیست؟
از این نوع چاپ به عنوان رایج ترین و البته ابتدایی ترین روش های چاپ در تیراژ بالا یاد میشود. در این روش از قطعات استوانه ایی شکل (سیلندرهای آلومینیومی) برای چاپ رنگ بر روی قطعات بزرگ و کوچک کاغد استفاده میشود. روش کار لیتوگرافی بدین صورت است که بر اساس طرح انتخابی، قطعاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک یا همان پِلِیت، در سیستم رنگی CMYK ساخته میشود و از هر قطعه برای یکی از چهار رنگ اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی مواقع قطعه ایی جداگانه برای رنگ سفارشی ساخته میشود. پس از ساخت پلیت ها، هر کدام به صورت جداگانه در قسمت مخصوص خود قرار گرفته و عملیات چاپ آغاز میگردد.
هر کدام از استوانه ها با غلطیدن بر روی جوهر، آغشته به رنگ شده و با عبور کاغذ از میان غلطک ها، طرح مورد نظر بر روی کاغذ نقش میبندد.
دلیل نام گذاری این عملیات افست (Offset) میباشد، چرا که جوهر به صورت غیر مستقیم بر روی کاغذ منتقل میگردد.
معایب و مزایای چاپ افست و دیجیتال چیست؟
- در این روش میتوان از طیف بالایی کاغذ و مقوا، در ابعاد مختلف استفاده کرد.
- لیتوگرافی امکان چاپ در تیراژ بالا و در عین حال مقرون به صرفه را امکان پذیر میکند.
- کیفیت نوع چاپ در لیتوگرافی بالاست.
- در این روش، علاوه بر چهار رنگ اصلی، میتوان از رنگ های سفارشی هم استفاده کرد.
از معایب آن میتوان موارد زیر را نام برد:
- برای چاپ با تیراژ پایین مقرون به صرفه نمیباشد.
- به دلیل نیاز به تهیهی زینک و پلیت، عملیات چاپ، مقداری زمان بر خواهد بود.
- زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف میکند، پس از شروع کار دستگاه، دیگر امکان تغییر اطلاعات وجود نداشته و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ میشود.
- چون امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد، پس از شروع کار دستگاه چاپ، اطلاعات تا موقع اتمام کار به همان صورت چاپ میشود و امکان تصحیح وجود ندارد.
چاپ دیجیتال چیست؟
برخلاف افست، چاپ دیجیتال از پلیت با زینک استفاده نمی کند، بلکه از قطعه ایی تونر مانند (همانند چاپگرهای لیزری) بهره میبرد. البته چاپگرهای بزرگ از جوهر مایع استفاده می کنند. در نظر داشته باشید هنگامی که مقدار کمی چاپ شما زیاد نیست، استفاده از چاپ دیجیتال منطقی ترو مقرون به صرفه تراست. مثالا برای چاپ تعداد کمی کارت دعوت یا تعداد محدودی پوستر بهترین گزینه استفاده از چاپ دیجیتال میباشد. یکی دیگر از مزایای چاپ دیجیتال قابلیت داده متغیر آن است. هنگامی که هر قسمت از کار به کد، نام یا آدرس خاص خود نیاز دارد،چاپ دیجیتال تنها راهحل موجود است. این نکته حائز اهمیت است که چاپ افست نمی تواند این نیاز را برآورده کند.
اگرچه چاپ افست یک راه عالی برای داشتن پروژه های چاپی زیباتر است، اما باید توجه داشت خیلی از کسب و کارهای کوچک تیراژ کمی از موارد چاپی را نیاز دارند و به همین دلیل است که چاپ دیجیتال بهترین گزینه برای آنهاست.
در چاپ دیجیتال مراحل به پیچیدگی و زمان بر بودن چاپ افست نیستند و درواقع ساده ترین روش چاپ است. در چاپ دیجیتال، همانند پرینترهای خانگی، جوهر مستقیماً روی سطح منتقل می شود. چاپگر های موجود در چاپخانه ها نیز همان دستگاه های خانگی میباشند، اما در ابعاد بزرگتر و با سرعت بیشتر و دقت مناسب تر کار چاپ را انجام میدهند.
معایب و مزایای چاپ افست و دیجیتال
- یکی از مهمترین مزایا چاپ دیجیتال سرعت بالای آن است.
- اصلاح و یا تغییر هر المان در چاپ دیجیتال به راحتی انجام میگیرد.
- برای پروژه های کوتاه مدت، هزینهی چاپ پایین تر است.
- همان تعداد چاپ مورد نیاز را در زمان کمتر (نسبت به چاپ آفست) انجام میدهد.
- چاپ دیجیتال قابلیت پرینت در تیراژ پایین را داراست.
معایب چاپ دیجیتال :
- باید در نظر داشت هزینهی هر چاپ دیجیتال ثابت بوده و در تیراژ بالا تفاوتی ایجاد نمیشود.
- این نوع چاپ نمیتواند بر روی هر کاغذ و مقوا و یا در ابعاد دلخواه صورت گیرد.
- در چاپ دیجیتالی از رنگ های استاندارد استفاده میشود و امکان ساختن رنگ سفارشی وجود ندارد.
چگونه بین چاپ افست و دیجیتال یکی را انتخاب کنیم؟
انتخاب بین چاپ افست و دیجیتال بستگی به نوع پروژه و نیازهای شما دارد. برای چاپ حجم بالا و طولانی مدت، چاپ افست بیشتر مناسب است زیرا قابلیت چاپ بزرگترین حجم کاغذ و صفحات را دارد و قیمت هم زیاد نیست. در مقابل، برای چاپ کوتاه مدت و حجم کمتری، چاپ دیجیتال مناسب است زیرا به راحتی قابل تنظیم و سریع است و قابل نفوذ در بازاریابی خلاقانه است. علاوه بر این، چاپ دیجیتال به گروههای کوچک محصول پذیرفتنی و نوآورانهای را میدهد و باعث میشود که هزینه خود را تراز کنید. مهمترین موضوع در انتخاب این دو روش، این است که با توجه به نیازهای خود، از طریق مشاوره با متخصصان اطمینان حاصل کرده و تصمیم نهایی را بگیرید.
سخن پایانی:
با توجه به مطالب بالا، این شما هستید که در اخر با توجه به زمان و بودجه ایی که در اختیار دارید، انتخاب نهایی را انجام میدهید.
به یاد داشته باشید قبل از نهایی کردن قرارداد خود، حتما نمونه های چاپی را مشاهده نموده تا از میزان کیفیت نتیجه نهایی اطمینان کرده و در صورت نیاز تغییرات مورد نظر را اعمال نمائید.
سوالات متداول درباره “چاپ افست و دیجیتال”
سوال ۱. فرق چاپ دیجیتال و چاپ افست چیست؟
جواب: چاپ دیجیتال یک روش چاپ با پرینترهای دیجیتالی است، در حالی که چاپ افست نیازمند تولید صفحات چاپی با صفحات پرسی و چاپگرهای خاص است.
سوال ۲. آیا چاپ دیجیتال، قیمت کمتری دارد؟
جواب: بسته به اندازه سفارش شما، هزینه چاپ دیجیتال ممکن است کمتر یا بیشتر از چاپ افست باشد. در صورتی که سفارش کوچک باشد، چاپ دیجیتال احتمالاً ارزانتر خواهد بود.
سوال ۳. آیا چاپ افست کیفیت بالاتری دارد؟
جواب: بسته به نوع پروژه، چاپ دیجیتال و چاپ افست میتوانند با کیفیت بالایی تولید شوند. با این حال، برای پروژههایی که نیاز به کیفیت بالاتر دارند، چاپ افست میتواند بهترین گزینه باشد.
سوال ۴. آیا چاپ دیجیتال زمان انجام کوتاهتری دارد؟
جواب: بسته به حجم سفارش، چاپ دیجیتال و چاپ افست ممکن است زمان انجام متفاوتی داشته باشند. با این حال، چاپ دیجیتال معمولاً زمان انجام کوتاهتری دارد.
سوال ۵. آیا میتوانم ترکیبی از چاپ دیجیتال و افست داشته باشم؟
جواب: بله، میتوانید برای پروژههای خود از ترکیب چاپ دیجیتال و افست استفاده کنید. به طور مثال، میتوانید صفحات داخلی را با چاپ دیجیتال و جلد را با چاپ افست تولید کنید.
1 نظر در “تفاوت چاپ افست و چاپ دیجیتال (Offset vs Digital)”
خیلی حرفه ای و خوب تفاوت چاپ افست و دیجیتال رو توضیح دادین.ممنون از مطلب خوبتون